A WEB oldal helyes használatához Javascript engedélyezése szükséges!

Eseménynaptár
Bal2019 OktóberJobb
H K Sze Cs P Szo V

1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


Felhasználó név:

Jelszó:


Elfelejtette a jelszavát ?
Látogatók száma
2008 május 1. óta: 609055

  Hírek

Egyéni keresés
Magyar zászló United Kingdom flag Deutschland Banner Esperanto logo

Van más gazdaság alternatíva?
Igen! Megtudhatja, mennyivel,
ha az alábbi kalkulátorra kattint
Adó számológép
a TMEP csomag alapján


Egyetért
céljainkkal?
Megvalósítaná?
Támogatni szeretne minket?
Kattintson ide a részletekért!

MVP-004474
Magyar napelemes tetőcserép: nyáron indul a gyártás 2016.11.10

Tóth Miklós lassan fél évtizede dolgozik a napelemes tetőcserépen. Hírportálunkon 4 éve jelent meg az első hír a találmányról, azóta időről-időre felbukkan egy hír, hogy épp indul hamarosan a gyártása. Most magát a feltalálót kérdeztük és az alternativenergia.hu kérdéseire készségesen válaszolt.

Teljes cikk: http://www.alternativenergia.hu/magyar-napelemes-tetocserep-nyaron-indul-a-gyartas/68048 

Japán tudósok olyasmit fedeztek fel, ami legalább részbeni megol 2016.10.30

Japán tudósok olyasmit fedeztek fel, ami legalább részbeni megoldás lehet a globális környezetszennyezési válságra egy mikroorganizmus formájában, amely műanyaggal táplálkozik. Először azonban genetikai módosításra van szüksége.
A Polietilén-tereftalát (PET) a világ leggyakrabban használt polimere, amit gyártás során csomagolásra és ruházatokhoz használnak. Egyben ez a legtartósabb, ami a PET-et jelentős ökológiai kérdéssé teszi. Több mint 310 millió tonna műanyag készül évente, de a műanyag hulladékoknak mindössze a 14 százalékát gyűjtik össze és hasznosítják újra, mondják a tudósok.
Egészen a közelmúltig nem sok bizonyíték volt arra, hogy az organizmusok képesek lebontani és elfogyasztani a műanyagot: 2012-ben gombafajokat fedeztek fel, és a lisztkukacról is bebizonyították, hogy képes erre. Japán kutatók most felfedeztek egy olyan baktériumot, "amely képes a PET-et mint energia- és szénforrást felhasználni," - olvasható a Science magazinban megjelent cikkükben. (1)
Az újonnan felfedezett Ideonella sakaiensis 201-F6 feloldja a műanyagot két enzim felhasználásával annak érdekében, hogy a PET-et környezetbarát tereftálsavvá és etilénglikollá alakítsa, mondják a kutatók. Az egyik kutató, Kohei Oda mikrobiológus kihangsúlyozta ennek a fontosságát.
Teljes cikk: http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2016/03/a-muanyagevo-bakteriumok-oldhatjak-meg.html 

Magyar tudósok megoldása a kullancs problémára 2016.10.29

Kevés bosszantóbb dolog létezik a kullancsoknál. Veszélyes, nehezen eltávolítható élősködők, melyek számtalan komoly, akár életveszélyes betegséget terjesztenek: Lyme-kór, agyhártya- és agyvelőgyulladás... mindegyik végzetes lehet. 

Magyar tudósok munkájának eredményeképpen azonban hamarosan elkezdődhet a hatékony kullancsmegsemmisítés. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen ugyanis olyan gombatörzset választottak ki, amely méreg nélkül, biológiai úton pusztítja el kullancsokat, így más élőlényekre nem jelent veszélyt.  

Teljes cikk: http://vilaghalo.info/magyar-tudosok-talaltak-megoldast-a-kullancsproblemara 

A világon elsőként Costa Rica elérte a 99 százalékos megújuló en 2016.06.17

Costa Rica 2015-ben a világon elsőként az egész ország energiaellátását szinte teljesen megújuló energiaforrásokból fedezte.

 

Míg a legtöbb nemzet még csak most kezdi tervezgetni, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy csökkenteni tudják a fosszilis tüzelőanyagok használatát, néhány ország már fényévnyi távolságban jár az élvonalban. Costa Rica elsőként mutatta meg a világnak, hogy lehetséges a fenntartható, környezetbarát energiagazdálkodás országos szinten.

http://impressmagazin.hu/costa-rica-elerte-a-99-szazalekos-megujulo-energiahasznalatot-2015-ben/ 

Új módszer a környezetszennyezés ellen: kővé váló széndioxid 2016.06.13

Nemcsak a mondák és mítoszok hősei dermednek kővé, hanem a légkört szennyező emisszió is. Tudósok rájöttek arra, hogyan változtathatják a széndioxidot ásvánnyá a talaj mélyén. A módszer nem olcsó, de elnyelheti az összes légkörbe juttatott üvegházgázt.

Bóvebben: http://www.piacesprofit.hu/klimablog/uj-modszer-a-kornyezetszennyezes-ellen-kove-valo-szendioxid/attachment/smoke-stack/ 

VILÁGSZENZÁCIÓ! Elképesztő szupervonat jön Magyarországra 2016.05.16

Elképesztő, hogy milyen szupervonat jön Magyarországra – 12 perc alatt ér Budapestről Bécsbe!

Vi­lág­szen­zá­ció: Ma­gyar­or­szá­gon épül­het az első Hy­per­loop nevű gyors­vasút.

Még leírni is félelmetes az új szupervonnattal Budapestről mindössze 10 perc alatt érhetünk Pozsonya és 12 perc alatt Bécsbe!Félelmetes!

A Hyperloop cég kötött egy megállípodást Szlovákia kormányával, melyben foglaltak szerint egy a szupervasút 3 fővárost fog összekötni, Budapestet, Pozsonyt és Bécset!A cég egyébként kaliforniai!A szupervasút tervei nem újak, már 2013-ban bemutatták őket, most már csak a megvalósítás van hátra.

A szupervonat egy csőben közlekedne, hat-haharminc méteres magassággal a föld felett. 1200 kilométeres óránkénti sebességgel!

A vonat szerelvényei tulajdonképpen egy kapszulára emlékeztetne, amelyben szerelvényenként 28 utas tudna utazni, és mivel egy ilyen rendkívül áramvonalas szerkezetről van szó, az utason is szinte fekvő helyzetben fognak utazni.A szerelvény mindössze 110 cm magas lesz és 135 cm széles, szóval semmiképpen nem egy robosztus darabról van szó, inkább karcsú és elegáns.

Egyetlen ilyen szerelvény háromszázötven millió forintba kerül majd. A tesztek jelenleg egy kaliforniai sivatagban zajlanak. 

http://erdekessegek.eu/details.php?news=273&fb=1&error=access_denied&error_code=200&error_description=Permissions+error&error_reason=user_denied 

A Tesla után a Samsung is orrba vágja az L. Simon-i logikát 2016.05.03

 A megújuló energiát használó háztartások legérzékenyebb pontja eddig az energiatárolás volt. Aztán a Tesla néhány hete bemutatta a megoldást: a Powerwallt.

És bár a háztartási méretű akkumulátortelep árcédulája miatt továbbra is akadnak fanyalgók, a falra szerelhető, kompakt eszköz hétköznapi létjogosultságát most a dél-koreai globál cég is visszaigazolja. Aki ilyet szerel a garázsába, az este is nyugodtan használhatja a napenergiát

Bővebben az alábbi linken: 

http://www.alternativenergia.hu/a-tesla-utan-a-samsung-is-orrba-vagja-az-l-simon-i-logikat/72288

Folyékony akkumulátor 2016.04.21

A szél- és a napenergia sokkal szélesebb körű alkalmazását teheti lehetővé a minden eddiginél tartósabbnak ígérkező folyékony akkumulátor.

A rendszertelenül termelődő, az elsősorban a szél- és naperőművek által szállított energia részarányát csak akkor lehet az áramelosztó rendszerek instabilitásának kockázata nélkül tovább növelni, ha végre sikerülne megoldani a villamos energia hatékony tárolását. Ehhez kerültek most közelebb az MIT kutatói, akik 
lítium-, antimon- és ólomtartalmú folyékony anyagot használtak akkumulátorukban. A korábbi kísérletekhez képest növelték a kapacitást és a tartósságot, valamint csökkentették a működési hőmérsékletet, bár az még mindig 450 fok környékén van. A technológia előnye, hogy nagyon jól skálázható, így nagy méretekben alkalmazva jól egészíthetné ki a napelemes és szélerőműveket.

 

http://www.interpressmagazin.hu/cikkek/57034-folyekony_akkumulator 

Első  Előző[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] Következő  Utolsó


© 2005 SCEE Kutató Központ Nonprofit Kft.
A honlapot a SCEE Kutató Központ Nonprofit Kft készítette. Vállalkozási tevékenységünkben honlapok teljeskörű készítésével is foglalkozunk, a grafikai tervezéstől a karbantartásig. A befolyt összeget működési költségeinkre fordítjuk. Referenciáinkról és árainkról a Referenciák oldalon tájékozódhat.