A WEB oldal helyes használatához Javascript engedélyezése szükséges!

Eseménynaptár
Bal2019 DecemberJobb
H K Sze Cs P Szo V


1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Felhasználó név:

Jelszó:


Elfelejtette a jelszavát ?
Látogatók száma
2008 május 1. óta: 613146

  Hírek

Egyéni keresés
Magyar zászló United Kingdom flag Deutschland Banner Esperanto logo

Van más gazdaság alternatíva?
Igen! Megtudhatja, mennyivel,
ha az alábbi kalkulátorra kattint
Adó számológép
a TMEP csomag alapján


Egyetért
céljainkkal?
Megvalósítaná?
Támogatni szeretne minket?
Kattintson ide a részletekért!

MVP-004474
Folyékony akkumulátor 2016.04.21

A szél- és a napenergia sokkal szélesebb körű alkalmazását teheti lehetővé a minden eddiginél tartósabbnak ígérkező folyékony akkumulátor.

A rendszertelenül termelődő, az elsősorban a szél- és naperőművek által szállított energia részarányát csak akkor lehet az áramelosztó rendszerek instabilitásának kockázata nélkül tovább növelni, ha végre sikerülne megoldani a villamos energia hatékony tárolását. Ehhez kerültek most közelebb az MIT kutatói, akik 
lítium-, antimon- és ólomtartalmú folyékony anyagot használtak akkumulátorukban. A korábbi kísérletekhez képest növelték a kapacitást és a tartósságot, valamint csökkentették a működési hőmérsékletet, bár az még mindig 450 fok környékén van. A technológia előnye, hogy nagyon jól skálázható, így nagy méretekben alkalmazva jól egészíthetné ki a napelemes és szélerőműveket.

 

http://www.interpressmagazin.hu/cikkek/57034-folyekony_akkumulator 

Új generációs antibiotikumok jöhetnek 2016.04.15

Az antibiotikumok forradalmasították a bakteriális fertőzésekkel szembeni harcot, milliók életét mentve meg, legnagyobb hátrányukra azonban mind a mai napig nem sikerült megoldást találni.

 A klasszikus antibiotikumok nemcsak a  kórokozó, hanem a szervezetben élő  jótékony baktériumokat is megölik,  gyakori alkalmazásuk hatására pedig  könnyen rezisztencia alakulhat ki. A New  York-i Rockefeller Egyetemen olyan  programozható antibiotikumon  dolgoznak, amely csak a kórokozókra  hat, és megbirkózik a rezisztens  baktériumokkal is. A megoldás kulcsa a  Cas9 nevű enzim, amely eredetileg arra  szolgál, hogy a baktériumok saját  magukat védjék meg a vírusokkal  szemben. Ezt az enzimet programozták  be megfelelő DNS-szekvenciákra és  fordították a baktériumok ellen, így az egyelőre kísérleti stádiumban lévő szer csak az előre meghatározott baktériumokat támadta meg, a szervezet természetes flórájában szerepet játszó fajtákat nem. Olyan változatot is kipróbáltak - sikerrel -, amely csak egy bizonyos rezisztens baktériumtörzset pusztít el, a hagyományos antibiotikumokkal is kezelhető törzseket érintetlenül hagyja. A kutatás egyik fő problémáját jelenleg az okozza, hogy a Cas9-et szállító módosított vírusok még nem eléggé hatékonyak, nem támadják meg az összes szükséges sejttípust, így a gyakorlati alkalmazásig még biztos, hogy néhány évet várnunk kell. 

http://www.interpressmagazin.hu/cikkek/56-uj_generacios_antibiotikumok_johetnek 

Agyhullámokkal küldtek üzenetet 2016.04.10

Egy nemzetközi kutatócsoport kísérletében az egyik kísérleti alany egy fekete képernyőn megjelenő fehér pontot irányított agyhullámaival, egy már korábban, súlyos mozgáskorlátozottak részére kifejlesztett eljárás felhasználásával. Agyhullámait EEG szenzorok segítségével regisztrálták, dekódolták és továbbították az interneten keresztül. A fogadó kísérleti alanyok ún. transzkraniális mágneses stimulációs gépekben ültek, amely elektromágneses hullámokat képes továbbítani az agyba. A fogadó személyek apró fehér felvillanásokat érzékeltek periférikus látómezejük különböző részein annak megfelelően, hogy az adó személy a képernyő melyik részére pozícionálta a fehér jelzést. Bár a kísérlet még messze áll attól, hogy összetett üzeneteket továbbítsanak, a kutatók szerint belátható időn belül erre is lehetőség nyílik.

http://www.interpressmagazin.hu/cikkek/57028-agyhullamokkal_kuldtek_uzenetet 

Mágnessel az olajfoltok ellen 2016.04.07

Eddig különféle vegyszeres és mechanikai szűrési megoldásokkal próbáltak fellépni az úszó olajszennyeződések ellen, több-kevesebb sikerrel. Arden Warner, a Fermilab munkatársa azonban azt vetette fel és demonstrálta egyszerű, de látványos kísérleteiben, hogyha mágnesezhető részecskéket kevernénk el az olajos szennyeződésben, akkor gyorsan és egyszerűen, egy nagyméretű elektromágnes segítségével lehetne azt összegyűjteni. Warren számos kísérletet végzett különféle olajokkal valamint szemcseméretű mágnesezhető porokkal, és úgy találta, hogy a 2-6 mikronos szemcsék ideálisan keverednek az olajjal, majd ha a keverék mellett elektromágnest kapcsol be, akkor a keverék magnetohidraulikus folyadékként viselkedik, tehát jól irányítható és összegyűjthető mágneses mező segítségével.

Teljesen átlátszó napelemet készítettek 2016.04.01

Mi sem lehetne tökéletesebb, mint hogy egy épület ablakai amellett, hogy beengedik a fényt, elektromos áramot is termelnek. Úgy tűnik, a közeljövőben ez valóra válhat.

Már korábban is kísérleteztek olyan polimer alapú napelemekkel, amelyek a fény infravörös komponenséből elektromos áramot állítanak elő, míg a látható részt átengedik magukon. Ezekben a megoldásokban magába az átlátszó anyagba integrálták a félvezetőket és az elektródákat, így ezek mégsem voltak teljesen átlátszóak. A Michigani Állami Egyetemen most kifejlesztett átlátszó napelem azonban úgy működik, hogy miközben átengedi a látható hullámhosszokat, az infravörös és az ultraibolya komponenseket kivezeti a felület szélére, az ott elhelyezett napelemcsíkokhoz. A széleken így hagyományos napelemréteget lehet alkalmazni, a felület pedig a látható spektrumban átlátszó maradhat. Az ablakok készítése azonban csak egy felhasználási lehetőség, ha sikerül az átalakítás hatékonyságát a mostani nagyjából 1%-ról jelentősen növelni, akkor megnyílhat az út olyan mobil eszközök, pl. okostelefonok vagy tabletek gyártása előtt, amelyek képernyői napelemes töltőként is szolgálnak, jelentősen meghosszabbítva az akkuk élettartamát.

http://www.interpressmagazin.hu/cikkek/56998-teljesen_atlatszo_napelemet_keszitettek 

Áramot termel a kísérleti célú hullámerőmű 2016.03.27

 A Hawaii-szigeteken léző 45 tonnás, Azura nevű modul nem csupán a vízszintes, de függőleges irányú vízmozgást is kihasználja. A tesztelési fázisban lévő készülékhez csatlakoztatott generator 20kW teljesítményű, viszont amennyiben a nagyobb változat is munkába áll az már 500kW, illetve 1MW teljesítményre less képes.

IPM magazin, 2015. November XXXV. évfolyam 11. szám 

Magnézium ötvözet teszi könnyebbé az autókat 2016.03.26

 Az aluminium után a megnézium lehet a következő anyag, ami könnyebbé teszi a repülőgépek, űrhajók és autók szerkezetét, ezáltal csökkenti az üzemanyagfelhazsnálást. Mivel a a kapott ötvözet majdnem olyan kemény mint a gyémánt, csiszolóporként és ipari vágóeszközként használják.

http://index.hu/tudomany/2016/01/02/szuperfemtol_lesznek_konnyebbek_az_autok/ 

Víznyelő aszfalt a biztonságos közlekedésért 2016.03.20

 A Lafarge Tarmac cég egy Topmix Permeable nevű aszfaltot alkotott, amely pillanatok alatt elvezeti az út felületéről a vizet. Az aszfaltban lévő kövek között rések vannak, ezért gyorsan elvezetik a nedvességet a víznyelő rétegig, így nincs lehetőség arra, hogy tócsa alakuljon ki a felszínen. Elterjedésére ugyan még várni kell, de minden bizonnyal csökkentené a balesetek számát.

http://www.autonavigator.hu/autosvilag_hirei/viznyelo_aszfalt_teheti_biztonsagosabba_a_kozlekedest-15488 

Első  Előző[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] Következő  Utolsó


© 2005 SCEE Kutató Központ Nonprofit Kft.
A honlapot a SCEE Kutató Központ Nonprofit Kft készítette. Vállalkozási tevékenységünkben honlapok teljeskörű készítésével is foglalkozunk, a grafikai tervezéstől a karbantartásig. A befolyt összeget működési költségeinkre fordítjuk. Referenciáinkról és árainkról a Referenciák oldalon tájékozódhat.