A WEB oldal helyes használatához Javascript engedélyezése szükséges!

Eseménynaptár
Bal2020 AugusztusJobb
H K Sze Cs P Szo V

1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Felhasználó név:

Jelszó:


Elfelejtette a jelszavát ?
Látogatók száma
2008 május 1. óta: 638361

  Hírek

Egyéni keresés
Magyar zászló United Kingdom flag Deutschland Banner Esperanto logo

Van más gazdaság alternatíva?
Igen! Megtudhatja, mennyivel,
ha az alábbi kalkulátorra kattint
Adó számológép
a TMEP csomag alapján


Egyetért
céljainkkal?
Megvalósítaná?
Támogatni szeretne minket?
Kattintson ide a részletekért!

MVP-004474
A világon elsőként Costa Rica elérte a 99 százalékos megújuló en 2016.06.17

Costa Rica 2015-ben a világon elsőként az egész ország energiaellátását szinte teljesen megújuló energiaforrásokból fedezte.

 

Míg a legtöbb nemzet még csak most kezdi tervezgetni, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy csökkenteni tudják a fosszilis tüzelőanyagok használatát, néhány ország már fényévnyi távolságban jár az élvonalban. Costa Rica elsőként mutatta meg a világnak, hogy lehetséges a fenntartható, környezetbarát energiagazdálkodás országos szinten.

http://impressmagazin.hu/costa-rica-elerte-a-99-szazalekos-megujulo-energiahasznalatot-2015-ben/ 

Új módszer a környezetszennyezés ellen: kővé váló széndioxid 2016.06.13

Nemcsak a mondák és mítoszok hősei dermednek kővé, hanem a légkört szennyező emisszió is. Tudósok rájöttek arra, hogyan változtathatják a széndioxidot ásvánnyá a talaj mélyén. A módszer nem olcsó, de elnyelheti az összes légkörbe juttatott üvegházgázt.

Bóvebben: http://www.piacesprofit.hu/klimablog/uj-modszer-a-kornyezetszennyezes-ellen-kove-valo-szendioxid/attachment/smoke-stack/ 

VILÁGSZENZÁCIÓ! Elképesztő szupervonat jön Magyarországra 2016.05.16

Elképesztő, hogy milyen szupervonat jön Magyarországra – 12 perc alatt ér Budapestről Bécsbe!

Vi­lág­szen­zá­ció: Ma­gyar­or­szá­gon épül­het az első Hy­per­loop nevű gyors­vasút.

Még leírni is félelmetes az új szupervonnattal Budapestről mindössze 10 perc alatt érhetünk Pozsonya és 12 perc alatt Bécsbe!Félelmetes!

A Hyperloop cég kötött egy megállípodást Szlovákia kormányával, melyben foglaltak szerint egy a szupervasút 3 fővárost fog összekötni, Budapestet, Pozsonyt és Bécset!A cég egyébként kaliforniai!A szupervasút tervei nem újak, már 2013-ban bemutatták őket, most már csak a megvalósítás van hátra.

A szupervonat egy csőben közlekedne, hat-haharminc méteres magassággal a föld felett. 1200 kilométeres óránkénti sebességgel!

A vonat szerelvényei tulajdonképpen egy kapszulára emlékeztetne, amelyben szerelvényenként 28 utas tudna utazni, és mivel egy ilyen rendkívül áramvonalas szerkezetről van szó, az utason is szinte fekvő helyzetben fognak utazni.A szerelvény mindössze 110 cm magas lesz és 135 cm széles, szóval semmiképpen nem egy robosztus darabról van szó, inkább karcsú és elegáns.

Egyetlen ilyen szerelvény háromszázötven millió forintba kerül majd. A tesztek jelenleg egy kaliforniai sivatagban zajlanak. 

http://erdekessegek.eu/details.php?news=273&fb=1&error=access_denied&error_code=200&error_description=Permissions+error&error_reason=user_denied 

A Tesla után a Samsung is orrba vágja az L. Simon-i logikát 2016.05.03

 A megújuló energiát használó háztartások legérzékenyebb pontja eddig az energiatárolás volt. Aztán a Tesla néhány hete bemutatta a megoldást: a Powerwallt.

És bár a háztartási méretű akkumulátortelep árcédulája miatt továbbra is akadnak fanyalgók, a falra szerelhető, kompakt eszköz hétköznapi létjogosultságát most a dél-koreai globál cég is visszaigazolja. Aki ilyet szerel a garázsába, az este is nyugodtan használhatja a napenergiát

Bővebben az alábbi linken: 

http://www.alternativenergia.hu/a-tesla-utan-a-samsung-is-orrba-vagja-az-l-simon-i-logikat/72288

Folyékony akkumulátor 2016.04.21

A szél- és a napenergia sokkal szélesebb körű alkalmazását teheti lehetővé a minden eddiginél tartósabbnak ígérkező folyékony akkumulátor.

A rendszertelenül termelődő, az elsősorban a szél- és naperőművek által szállított energia részarányát csak akkor lehet az áramelosztó rendszerek instabilitásának kockázata nélkül tovább növelni, ha végre sikerülne megoldani a villamos energia hatékony tárolását. Ehhez kerültek most közelebb az MIT kutatói, akik 
lítium-, antimon- és ólomtartalmú folyékony anyagot használtak akkumulátorukban. A korábbi kísérletekhez képest növelték a kapacitást és a tartósságot, valamint csökkentették a működési hőmérsékletet, bár az még mindig 450 fok környékén van. A technológia előnye, hogy nagyon jól skálázható, így nagy méretekben alkalmazva jól egészíthetné ki a napelemes és szélerőműveket.

 

http://www.interpressmagazin.hu/cikkek/57034-folyekony_akkumulator 

Új generációs antibiotikumok jöhetnek 2016.04.15

Az antibiotikumok forradalmasították a bakteriális fertőzésekkel szembeni harcot, milliók életét mentve meg, legnagyobb hátrányukra azonban mind a mai napig nem sikerült megoldást találni.

 A klasszikus antibiotikumok nemcsak a  kórokozó, hanem a szervezetben élő  jótékony baktériumokat is megölik,  gyakori alkalmazásuk hatására pedig  könnyen rezisztencia alakulhat ki. A New  York-i Rockefeller Egyetemen olyan  programozható antibiotikumon  dolgoznak, amely csak a kórokozókra  hat, és megbirkózik a rezisztens  baktériumokkal is. A megoldás kulcsa a  Cas9 nevű enzim, amely eredetileg arra  szolgál, hogy a baktériumok saját  magukat védjék meg a vírusokkal  szemben. Ezt az enzimet programozták  be megfelelő DNS-szekvenciákra és  fordították a baktériumok ellen, így az egyelőre kísérleti stádiumban lévő szer csak az előre meghatározott baktériumokat támadta meg, a szervezet természetes flórájában szerepet játszó fajtákat nem. Olyan változatot is kipróbáltak - sikerrel -, amely csak egy bizonyos rezisztens baktériumtörzset pusztít el, a hagyományos antibiotikumokkal is kezelhető törzseket érintetlenül hagyja. A kutatás egyik fő problémáját jelenleg az okozza, hogy a Cas9-et szállító módosított vírusok még nem eléggé hatékonyak, nem támadják meg az összes szükséges sejttípust, így a gyakorlati alkalmazásig még biztos, hogy néhány évet várnunk kell. 

http://www.interpressmagazin.hu/cikkek/56-uj_generacios_antibiotikumok_johetnek 

Agyhullámokkal küldtek üzenetet 2016.04.10

Egy nemzetközi kutatócsoport kísérletében az egyik kísérleti alany egy fekete képernyőn megjelenő fehér pontot irányított agyhullámaival, egy már korábban, súlyos mozgáskorlátozottak részére kifejlesztett eljárás felhasználásával. Agyhullámait EEG szenzorok segítségével regisztrálták, dekódolták és továbbították az interneten keresztül. A fogadó kísérleti alanyok ún. transzkraniális mágneses stimulációs gépekben ültek, amely elektromágneses hullámokat képes továbbítani az agyba. A fogadó személyek apró fehér felvillanásokat érzékeltek periférikus látómezejük különböző részein annak megfelelően, hogy az adó személy a képernyő melyik részére pozícionálta a fehér jelzést. Bár a kísérlet még messze áll attól, hogy összetett üzeneteket továbbítsanak, a kutatók szerint belátható időn belül erre is lehetőség nyílik.

http://www.interpressmagazin.hu/cikkek/57028-agyhullamokkal_kuldtek_uzenetet 

Mágnessel az olajfoltok ellen 2016.04.07

Eddig különféle vegyszeres és mechanikai szűrési megoldásokkal próbáltak fellépni az úszó olajszennyeződések ellen, több-kevesebb sikerrel. Arden Warner, a Fermilab munkatársa azonban azt vetette fel és demonstrálta egyszerű, de látványos kísérleteiben, hogyha mágnesezhető részecskéket kevernénk el az olajos szennyeződésben, akkor gyorsan és egyszerűen, egy nagyméretű elektromágnes segítségével lehetne azt összegyűjteni. Warren számos kísérletet végzett különféle olajokkal valamint szemcseméretű mágnesezhető porokkal, és úgy találta, hogy a 2-6 mikronos szemcsék ideálisan keverednek az olajjal, majd ha a keverék mellett elektromágnest kapcsol be, akkor a keverék magnetohidraulikus folyadékként viselkedik, tehát jól irányítható és összegyűjthető mágneses mező segítségével.

Első  Előző[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] Következő  Utolsó


© 2005 SCEE Kutató Központ Nonprofit Kft.
A honlapot a SCEE Kutató Központ Nonprofit Kft készítette. Vállalkozási tevékenységünkben honlapok teljeskörű készítésével is foglalkozunk, a grafikai tervezéstől a karbantartásig. A befolyt összeget működési költségeinkre fordítjuk. Referenciáinkról és árainkról a Referenciák oldalon tájékozódhat.