A WEB oldal helyes használatához Javascript engedélyezése szükséges!

Eseménynaptár
Bal2023 MárciusJobb
H K Sze Cs P Szo V


1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Felhasználó név:

Jelszó:


Elfelejtette a jelszavát ?
Látogatók száma
2008 május 1. óta: 789945

  Hírek

Egyéni keresés
Magyar zászló United Kingdom flag Deutschland Banner Esperanto logo

Van más gazdaság alternatíva?
Igen! Megtudhatja, mennyivel,
ha az alábbi kalkulátorra kattint
Adó számológép
a TMEP csomag alapján


Egyetért
céljainkkal?
Megvalósítaná?
Támogatni szeretne minket?
Kattintson ide a részletekért!

MVP-004474
Agyhullámokkal küldtek üzenetet 2016.04.10

Egy nemzetközi kutatócsoport kísérletében az egyik kísérleti alany egy fekete képernyőn megjelenő fehér pontot irányított agyhullámaival, egy már korábban, súlyos mozgáskorlátozottak részére kifejlesztett eljárás felhasználásával. Agyhullámait EEG szenzorok segítségével regisztrálták, dekódolták és továbbították az interneten keresztül. A fogadó kísérleti alanyok ún. transzkraniális mágneses stimulációs gépekben ültek, amely elektromágneses hullámokat képes továbbítani az agyba. A fogadó személyek apró fehér felvillanásokat érzékeltek periférikus látómezejük különböző részein annak megfelelően, hogy az adó személy a képernyő melyik részére pozícionálta a fehér jelzést. Bár a kísérlet még messze áll attól, hogy összetett üzeneteket továbbítsanak, a kutatók szerint belátható időn belül erre is lehetőség nyílik.

http://www.interpressmagazin.hu/cikkek/57028-agyhullamokkal_kuldtek_uzenetet 

Mágnessel az olajfoltok ellen 2016.04.07

Eddig különféle vegyszeres és mechanikai szűrési megoldásokkal próbáltak fellépni az úszó olajszennyeződések ellen, több-kevesebb sikerrel. Arden Warner, a Fermilab munkatársa azonban azt vetette fel és demonstrálta egyszerű, de látványos kísérleteiben, hogyha mágnesezhető részecskéket kevernénk el az olajos szennyeződésben, akkor gyorsan és egyszerűen, egy nagyméretű elektromágnes segítségével lehetne azt összegyűjteni. Warren számos kísérletet végzett különféle olajokkal valamint szemcseméretű mágnesezhető porokkal, és úgy találta, hogy a 2-6 mikronos szemcsék ideálisan keverednek az olajjal, majd ha a keverék mellett elektromágnest kapcsol be, akkor a keverék magnetohidraulikus folyadékként viselkedik, tehát jól irányítható és összegyűjthető mágneses mező segítségével.

Teljesen átlátszó napelemet készítettek 2016.04.01

Mi sem lehetne tökéletesebb, mint hogy egy épület ablakai amellett, hogy beengedik a fényt, elektromos áramot is termelnek. Úgy tűnik, a közeljövőben ez valóra válhat.

Már korábban is kísérleteztek olyan polimer alapú napelemekkel, amelyek a fény infravörös komponenséből elektromos áramot állítanak elő, míg a látható részt átengedik magukon. Ezekben a megoldásokban magába az átlátszó anyagba integrálták a félvezetőket és az elektródákat, így ezek mégsem voltak teljesen átlátszóak. A Michigani Állami Egyetemen most kifejlesztett átlátszó napelem azonban úgy működik, hogy miközben átengedi a látható hullámhosszokat, az infravörös és az ultraibolya komponenseket kivezeti a felület szélére, az ott elhelyezett napelemcsíkokhoz. A széleken így hagyományos napelemréteget lehet alkalmazni, a felület pedig a látható spektrumban átlátszó maradhat. Az ablakok készítése azonban csak egy felhasználási lehetőség, ha sikerül az átalakítás hatékonyságát a mostani nagyjából 1%-ról jelentősen növelni, akkor megnyílhat az út olyan mobil eszközök, pl. okostelefonok vagy tabletek gyártása előtt, amelyek képernyői napelemes töltőként is szolgálnak, jelentősen meghosszabbítva az akkuk élettartamát.

http://www.interpressmagazin.hu/cikkek/56998-teljesen_atlatszo_napelemet_keszitettek 

Áramot termel a kísérleti célú hullámerőmű 2016.03.27

 A Hawaii-szigeteken léző 45 tonnás, Azura nevű modul nem csupán a vízszintes, de függőleges irányú vízmozgást is kihasználja. A tesztelési fázisban lévő készülékhez csatlakoztatott generator 20kW teljesítményű, viszont amennyiben a nagyobb változat is munkába áll az már 500kW, illetve 1MW teljesítményre less képes.

IPM magazin, 2015. November XXXV. évfolyam 11. szám 

Magnézium ötvözet teszi könnyebbé az autókat 2016.03.26

 Az aluminium után a megnézium lehet a következő anyag, ami könnyebbé teszi a repülőgépek, űrhajók és autók szerkezetét, ezáltal csökkenti az üzemanyagfelhazsnálást. Mivel a a kapott ötvözet majdnem olyan kemény mint a gyémánt, csiszolóporként és ipari vágóeszközként használják.

http://index.hu/tudomany/2016/01/02/szuperfemtol_lesznek_konnyebbek_az_autok/ 

Víznyelő aszfalt a biztonságos közlekedésért 2016.03.20

 A Lafarge Tarmac cég egy Topmix Permeable nevű aszfaltot alkotott, amely pillanatok alatt elvezeti az út felületéről a vizet. Az aszfaltban lévő kövek között rések vannak, ezért gyorsan elvezetik a nedvességet a víznyelő rétegig, így nincs lehetőség arra, hogy tócsa alakuljon ki a felszínen. Elterjedésére ugyan még várni kell, de minden bizonnyal csökkentené a balesetek számát.

http://www.autonavigator.hu/autosvilag_hirei/viznyelo_aszfalt_teheti_biztonsagosabba_a_kozlekedest-15488 

Powerwall – este is felhasználható napenergia? 2016.03.18

A Tesla 2015-ben bemutatott terméke a Powerwall, egy újratölthető, 7-10 kWh teljesítményű lítium akkumulátor. Méretüket tekintve háztartásban is megállják a helyüket. Magyarországon ez 35 százalékos megtakarítást jelenthet. Az ára azonban meghatározónek bizonyul.

http://index.hu/tech/2015/05/01/a_tesla_egyetlen_bejelentessel_forradalmasitja_a_napenergia-ipart/

Magyar találmánnyal a légszennyezés ellen 2016.03.15

 Egy budapesti egyetemi hallgató futuristikus, kála virágra emlékeztető lámpái oldanák meg a legszennyezés problémáját. A lámpák teljes szára képes elnyelni a szennyezett levegőt, majd azt algák segítségével bioüzemanyaggá alakítani. A bioüzemanyag mellett a lámpák a vízben felszabídított oxigént visszajuttatják a levegőbe, valamint a lámpák is ezzel az anyaggal működnének.

http://tudnodkell.info/zsenialis-magyar-talalmany-oldhatja-meg-a-legszennyezes-problemajat/ 

Első  Előző...[2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] Következő  Utolsó


© 2005 SCEE Kutató Központ Nonprofit Kft.
A honlapot a SCEE Kutató Központ Nonprofit Kft készítette. Vállalkozási tevékenységünkben honlapok teljeskörű készítésével is foglalkozunk, a grafikai tervezéstől a karbantartásig. A befolyt összeget működési költségeinkre fordítjuk. Referenciáinkról és árainkról a Referenciák oldalon tájékozódhat.