A WEB oldal helyes használatához Javascript engedélyezése szükséges!

Eseménynaptár
Bal2023 MárciusJobb
H K Sze Cs P Szo V


1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Felhasználó név:

Jelszó:


Elfelejtette a jelszavát ?
Látogatók száma
2008 május 1. óta: 789949

A társaság rövid története

Ha Ön erre az oldalra kattintott, akkor valószínűleg érdekelni kezdte Önt a csapatunk. Ha felmerült Önben a kérdés, hogy miért is jött létre egy kutató intézet, amikor a világban számos komoly tudós társaság foglalkozik mindazzal, amit mi felvállaltunk, akkor a kérdés jogos. Mi inspirált minket és személy szerint engem, a SCEE főkoordinátorát erre? Hogy történt mindez, amit Ön itt most olvashat ezen a honlapon....

Biztosan Ön is látott már olyan „fantasztikus” filmet, amelyben elképzelhetjük a Föld és az emberiség jövőjét. Új jégkorszak vagy a mindent elborító víz, esetleg épp az ellenkezője, sivatag mindenhol. Az emberek egymást pusztítják a fennmaradásért. Mikor ilyen filmet nézünk, azt gondolhatjuk:

„Ez csak film! Nem a valóság!”

Aztán bekapcsoljuk a TV-t, megnézzük a híradót és megdöbbenünk. A hírek arról szólnak, amit a filmekben láttunk. Lassan, de biztosan haladunk a VÉG felé. Nincs lassan már olyan hír, amiben ne lenne szó a globális klímaváltozás hatásairól. Szinte minden klímakutató intézet katasztrofális jövőbeli képet vázol felénk. Nem hiszi? Gondoljon vissza az utóbbi évek téli és nyári időjárásaira, és biztosan érzi, hogy valami nagyon nincs rendben a Földünkkel...

Molnár Attila főkoordinátor vallomása

6 évvel ezelőtt történt...akkoriban még keveset szóltak a hírek a globális felmelegedés hatásairól. Még volt télen hó, szánkóztuk a gyermekeimmel, élveztük a havat. Mégis...már valami volt a levegőben, valami számomra meghatározhatatlan érzés...néztem a gyermekeimet, és elgondolkoztam azon, hogy vajon milyen világban fognak ők felnőni? Lesz-e még olyan élhető Földjük, mint amilyen nekünk volt? Nem tudtam jó szívvel igent mondani a saját kérdéseimre. Aztán kezembe került egy könyv, Egely György könyve, amely a Tiltott találmányokról szólt. Miközben olvastam, órák alatt összeomlott bennem az egész eddig hitt és tudott világképem! Döbbenetes dolgokat tudtam meg, amit ha a könyv olvasása előtt mond nekem valaki, bizony felhívok valami orvost, hogy baj van az illető fejével...de sajnos az ott leírtak igaz szavak. Ekkor valami megváltozott, és már nem tudtam úgy élni, mint addig. Változtatni kell a minket körülvevő világon. És ez nem lehetetlen feladat, hiszen rajtunk múlik, milyen lesz a jövőnk. Magunkon kell változtatni.
Van egy barátom, aki a washingtoni Carnegie intézetben dolgozik. Õ mesélte, hogy van egy projektjük, ami a tengerek és óceánok szén-dioxid szintjét méri az egész világon. Az eddigi eredmények lesújtóak. Drasztikus emelkedés tapasztalható. Ha ez így folytatódik, akkor ezernyi állatfaj fog elpusztulni a vízben csökkenő oxigén és az elsavasodás miatt. Azt gondolom nem kellene ennek így folytatódnia. Meg lehet állítani, másképp lehet csinálni, erre tervet lehet készíteni és végigcsinálni. Ezért döntöttem úgy, hogy megalakítom ezt a kutató intézetet.
Az első 2 évben egy barátommal megfogalmaztuk a célokat, megterveztük az utat, amit végig akarunk járni. 2005-ben jogilag is megalakult a társaság, majd 2006 és 2007-ben felállt a vezetőségi csapat. 2007 őszén megmutattuk magunkat egy ÖKO nap alkalmából, majd 2008 elejétől elkezdődött a munka egy sor projekt indításával és támogatók keresésével.